18 Ocak 2014 – Yeni Enerji Dergisi

Solar Plaza tarafından düzenlenen SolarNow Turkey Konferansı, 26 Kasım 2013’te İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi. Güneş enerjisi sektörünü uluslararası alanda bir araya getiren konferansta, Türkiye’nin güneş enerjisi pazarı, finansman ve yatırım, proje geliştirme fırsatları ve güneş enerjisinin Türkiye’deki geleceği konuları tartışıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Ahmet Ocak’ın konuşmasıyla başlayan konferansta Ocak, hükümetin güneş politikası ve Feed in Tariff (FiT) sistemi konularında bilgi verdi.

Etkinlikte konuşan Solarbaba platformunun kurucusu Ateş Uğurel lisanssız üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.   En önemli çözümün taksitle ödeme sisteminin geliştirilmesi olduğunu ifade eden Uğurel, taksitle güneş enerjisi sistemlerinin satışının olacak gibi gözüktüğünü ve bunun kanunla da desteklenmesi gerektiğini ve bunun güneş enerjisi pazarını çok büyüteceğini söyledi. Uğurel konuşmasına şöyle devam etti: “Müşterinin peşin para ödeyip ödememesi çok önemli. Bankaların çoğu % 20-25 bedel koymasını istiyor ancak hiç bedel koymadan ödeme sistemi de müşterilere cazip geliyor. Dolayısıyla bu ikilemle de karşı karşıya kalma durumumuz olacak. Farklı argümanlardan kredileri kullanmak çok önemli. Bunun yanında yatırım teşviği çok önemli.  Türkiye’de yatırım teşviğinden yararlanan birkaç firma oldu. Bu firmalar yeni yapacakları yatırımın içine güneş sistemini makine ekipmanı olarak soktular ve bunların ithalatını KDV ödemeden yaptılar. Buna göre güneş enerjisi sisteminde % 18’lik bir indirim oldukça önemli hale geliyor. Finans yatırımcılarına da benim tavsiyem bütün izinleri alınmış projelere yatırım yapmaları yönünde. Çünkü daha öncesi çok riskli” Türkiye’de yerli üretime de değinen Uğurel şunları söyledi: “Türkiye’de şuanda 17 tane güneş paneli üreticisi, bir tane de güneş paneli ve hücre üreticisi var. Türkiye’de üretilen panellerin çoğu ithal panellerden daha pahalı. Kime nasıl satacaklar, nasıl pazarları var ve nasıl bir argümanla bu işe girdiklerine dikkat etmeleri lazım. Devletin bu işin içine girerek bunların içinden bir veya iki tane çok büyük üretici olarak dünya markası olmaları konusunda destek sağlaması belki çok daha iyi bir strateji olabilir diye düşünüyorum.”

ELSE Enerji Genel Müdürü Mustafa Herdem, Türkiye’de gerçekleştirdikleri uygulamalardan ve karşılaşılan sorunlardan bahsederek yatırımcı olmayı planlayan katılımcılara bilgiler verdi.  Yatırımcının eğer vizyonel bakıyorsa, elektrik fiyatı düşükte olsa bu yatırımı yapmaktan vazgeçmediğini söyleyen Herdem, “Özellikle öztüketimi kullanacak bir yatırımcı amortisman süresi uzamış olsa bile ben 20-25 yıl ayakta kalacağım diyorsa yatırımı yapmaktan kaçınmıyor” dedi. Öztüketimde en önemli olanın yasanın içindeki gizli teşvik olduğuna dikkat çeken Herdem, “Yatırımcı eğer kendi üretimini karşılıyorsa KDV’den ve şebekeye geçiş olmadığı için aradaki masraflardan da muaf tutuluyor. Bu da yatırımcı için önemli bir argüman” açıklamasında bulundu. 

Finansman ve yatırım konusunu katılımcılara anlatan Dr. Özlem Döğerlioğlu Işıksungur, güneş enerjisi yatırımında finansman modelleri, vergi teşvikleri ve kredi desteklerini aktardı. Yapı Kredi Leasing Uluslararası Satış Müdürü Burcu Şirin, katılımcıların yenilenebilir enerji projelerinde bankaların kredi imkanları hakkındaki sorularını cevapladığı konferansta,  GENSED Başkanı Prof.Dr. Şener Oktit, önümüzdeki 3 yılda güneş enerjisi pazarını değerlendirdi.

Kategoriler: Basılı Yayın

0 yorum

Bir yanıt yazın